De plusklas is bedoeld voor meer- en hoogbegaafde leerlingen die de reguliere lesstof gemakkelijk binnen de daarvoor gestelde tijd af krijgen. Elk kind leert pas als het leerstof krijgt aangeboden die in de zone van de naaste ontwikkeling ligt. Van die leerstof leren kinderen onder meer doorzetten, moeite doen, het werkgeheugen gebruiken, oefenen, doelgericht bezig zijn, strategieën inzetten, metacognitie. Juist die vaardigheden zijn essentieel om succes op school en in het leven te hebben. Meer- en hoogbegaafde leerlingen hebben behoefte aan verdiepende en verbrede opdrachten en vinden het prettig om te werken met gelijkgestemden.
Een plusklas kan binnen de eigen basisschool of middelbare school zijn. Echter er bestaan ook bovenschoolse plusklassen per jaargroep en ze kunnen ook groep doorbrekend georganiseerd zijn.
De opleiding ‘Plusklas Opzetten en Continueren’ geeft u tools voor het opzetten van een plusklas voor meer- en hoogbegaafde leerlingen: hoe selecteer je leerlingen voor de plusklas? Wat hebben zij nodig, wat hebben zij te leren? Welke leermiddelen zijn geschikt? En hoe kun je een plusklas effectief continueren? En nog veel meer…
Aan het eind van de opleiding:
- heeft u kennis van de achtergrond, het doel en de werkwijze van plusklassen;
- heeft u kennis van het opzetten van een plusklas;
- heeft u inzicht in het selecteren van de juiste leerlingen voor een plusklas;
- weet u waar u op moet letten bij het maken van een goede keuze van de leermiddelen;
- heeft u meer inzicht in de individuele onderwijskundige en didactische aanpak;
- heeft u uw kennis over klassenmanagement vergroot;
- heeft u inspiratie opgedaan voor de verdere ontwikkeling van meer- en hoogbegaafdenbegeleiding;
- heeft u ervaringen met collega’s gedeeld en deskundige feedback gekregen.
Praktijkgericht leren centraal
Het programma van deze opleiding is praktisch en interactief van aard. Praktijkgericht leren staat centraal. U heeft ruimschoots de gelegenheid om uw eigen vragen, ervaringen en praktijksituaties in te brengen. U krijgt hierop deskundige feedback. Om het rendement van de opleiding voor de deelnemers zo groot mogelijk te laten zijn, wordt met kleine deelnemersgroepen (5 – 10 deelnemers per groep) gewerkt. Hierdoor ontstaat een intensieve interactie tussen deelnemers onderling en met de docent.
Doelgroep
Iedereen die in het basisonderwijs les en ondersteuning geeft, zoals leerkrachten, zorgcoördinatoren, leerlingbegeleiders, counselors en andere belangstellenden.
Deelname
Open inschrijving en in-company
Deelnamekosten
Open inschrijving: € 195 p.p. op 23 juni 2022 en € 215 p.p. op 8 en 15 december 2022 (incl. opleidingsmateriaal, koffie/thee/water en inschrijfgeld).
In-company: neem contact met mij op.
Data + tijd
– 23 juni 2022 (Doorn) van 13:30 uur – 16:30 uur.
– 8 december 2022 (Bakkeveen) van 13:30 uur – 16:30 uur.
– 15 december 2022 (Doorn) van 13:30 uur – 16:30 uur.