Ongeveer 2 procent van alle mensen in Nederland is hoogbegaafd. Op universiteiten ligt dit percentage hoger: naar schatting 10 tot 15 procent van de studenten heeft een IQ van 130 of hoger. Zo slim zijn is niet altijd een zegen. Het vraagt om onderwijs op maat, doordat hun brein anders werkt, ze bijvoorbeeld niet geleerd hebben om te leren en er motivatieproblemen kunnen zijn, omdat de leerwerk te gemakkelijk is of te langzaam gaat. Daarnaast worden meer- en hoogbegaafde leerlingen echter lang niet altijd gesignaleerd mede door handelingsverlegenheid van bijvoorbeeld leerkrachten en zorgcoördinatoren. Dat breekt ze op.
Tijdens de opleiding ‘Meer- en Hoogbegaafden Onderwijs & Begeleiding’ krijgt u een introductie in de achtergrond en de belangrijke aspecten van meer- en hoogbegaafden in het onderwijs en begeleiding. Uw eigen vragen, ervaringen en praktijksituaties vormen een belangrijk onderdeel van de opleiding.
Onderwerpen die onder meer aan bod komen:
- de theoretische achtergrond van meer- en hoogbegaafde leerlingen;
- de individuele onderwijskundige en didactische aanpak van het begeleiden van meer- en hoogbegaafde leerlingen door de docent/leerkracht of de leerlingbegeleider;
- het onderpresteren van meer- en hoogbegaafden;
- het klassenmanagement;
- de keuze en het gebruik van geschikte leermiddelen en lesmateriaal;
- het ontwikkelen van meer- en hoogbegaafdenbeleid.
Praktijkgericht leren centraal
Het programma van de opleiding is praktisch en interactief van aard. Praktijkgericht leren staat centraal. U heeft ruimschoots de gelegenheid om uw eigen vragen, ervaringen en praktijksituaties in te brengen. U krijgt hierop deskundige feedback. Om het rendement van de opleiding voor de deelnemers zo groot mogelijk te laten zijn, wordt met kleine deelnemersgroepen (5 – 10 deelnemers per groep) gewerkt. Hierdoor ontstaat een intensieve interactie tussen deelnemers onderling en met de docent. Er is gelegenheid om vragen en casuïstiek van te voren in te brengen, zodat er in het programma al rekening mee kan worden gehouden.
Doelgroep
Iedereen die onderwijs geeft en/of aan hen leiding geeft, zoals docenten, leerkrachten, zorgcoördinatoren, leerlingbegeleiders, counselors, team- en schoolleiders en andere belangstellenden.
Deelname
Open inschrijving en in-company (maatwerk).
Deelnamekosten
Open inschrijving: € 195 p.p. (incl. opleidingsmateriaal en inschrijfgeld).
In-company: neem contact met mij op.
Data + tijd
– 3 juni 2021 (Bakkeveen) van 13:30 uur – 16:30 uur.
– 10 juni 2021 (Deventer) van 13:30 uur – 16:30 uur.
– 17 juni 2021 (Utrecht) van 13:30 uur – 16:30 uur.