Hoe versterk ik mijn leerkracht/docent-zijn? Hoe versterk ik mijn team? Hoe bereik ik alle leerlingen/studenten/collega’s en versterk ik de relatie met hen? Door een verschil in perceptie tussen de leerkracht/docent en leerlingen/studenten, kunnen zij anders reageren op dezelfde situatie. Zicht op uw eigen gedrag, waardoor uw stress vermindert of zelfs elimineert, geeft veel voldoening waardoor u energie hebt om over te steken naar juist diegene die u weerbarstig vindt. Oprechte verbinding en contact zijn de sleutels tot succes: eerst de relatie, dan de prestatie. Effectief communiceren zorgt daarvoor en daarmee vormt communicatie een sturingselement voor een veilige, gezonde en motiverende werkomgeving.
Effectief communiceren zorgt ervoor dat:
- er een optimaal pedagogisch- en leerklimaat in de klas/op school/in de organisatie ontstaat;
- het leerrendement, plezier in leren en ontwikkelen wordt verhoogd;
- onze eigen energiehuishouding positief wordt beïnvloed;
- leerlingen/studenten/collega’s zich gezien voelen, zich prettiger voelen, bereikt worden en elkaar beter leren kennen;
- succesvolle teams worden gebouwd;
- de organisatiekwaliteit verbetert en goede resultaten worden geboekt;
- agressie en stress vermindert;
- het contact met ouders/verzorgers verbetert.
De training ‘Effectief Communiceren’ (gebaseerd op de theorie van PCM) behandelt de “dos and don’ts” van effectieve communicatie. U krijgt inzicht in uw communicatiestijlen en -voorkeuren, hoe u uw communicatie met anderen (bijv. met leerlingen, studenten, collega’s, e.d.) effectiever kan laten zijn, hoe dat motiveert en stress reduceert. Want de manier waarop u iets zegt, bepaalt of de ander hoort wat u te zeggen heeft.
Onderwerpen die onder meer aan bod komen:
- de theoretische achtergrond van communicatie;
- de verschillende communicatiestijlen en hun communicatievoorkeuren;
- uw communicatiestijl en -voorkeuren;
- hoe miscommunicatie ontstaat en tot stress kan leiden;
- hoe u uw communicatie doeltreffender kan laten zijn.
Praktijkgericht leren centraal
Het programma van de opleiding is praktisch en interactief van aard. U dient vooraf aan de opleiding een Quickscan in te vullen over uw communicatievoorkeuren. Deze Quickscan zal als rode draad door de opleiding worden gebruikt. Tijdens de opleiding heeft u ruimschoots de gelegenheid om uw eigen vragen, ervaringen en praktijksituaties in te brengen. U krijgt hierop deskundige feedback. Om het rendement van de opleiding voor de deelnemers zo groot mogelijk te laten zijn, wordt met kleine deelnemersgroepen (5 – 10 deelnemers per groep) gewerkt. Hierdoor ontstaat een intensieve interactie tussen deelnemers onderling en met de docent.
Doelgroep
Iedereen die onderwijs geeft en/of aan hen leiding geeft, zoals docenten, leerkrachten, zorgcoördinatoren, leerlingbegeleiders, counselors, team- en schoolleiders en andere belangstellenden in non-profit en profit organisaties.
Deelname
Open inschrijving en in-company (maatwerk).
Deelnamekosten
Open inschrijving: € 585 p.p. (incl. opleidingsmateriaal, koffie/thee/water en inschrijfgeld).
In-company: neem contact met mij op.
Data + tijd
– 28 mei, 4 en 18 juni 2021 (Bakkeveen) van 13:30 uur – 16:30 uur.