Een willekeurige aardrijkskunde methode voor de tweede klas vmbo KGT bevat al gauw zo’n 75 begrippen. Hoe hoger het niveau hoe meer er van leerlingen wordt gevraagd. Het vak aardrijkskunde leent zich enorm om buiten de muren van de school te leren. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Dus hoe laat u de leerstof in uw lessen voor leerlingen/studenten leven? Voor de docent ligt er een belangrijke taak om aardrijkskundige begrippen voorstelbaar te maken, zodat de leerlingen snappen wat er mee wordt bedoeld. Dat vraagt een breed arsenaal aan methodieken van de docent om moeilijke leerstofonderdelen te expliciteren.
Tijdens de opleiding ‘Aardrijkskunde & Didactiek’ krijgt u informatie over en gaat u aan de slag met de didactiek die voor het vak aardrijkskunde werkt. Uw eigen vragen, ervaringen en praktijksituaties vormen een belangrijk onderdeel van de opleiding.
Onderwerpen die onder meer aan bod komen:
- theoretische achtergrond van didactiek;
- welke didactiek werkt voor het vak aardrijkskunde en welke niet;
- de keuze en het gebruik van geschikte leermiddelen en lesmateriaal;
- zelf ontwikkelen van geschikte lessen;
- rollen die u kunt aannemen (coach, docent, begeleider, adviseur);
- het klassenmanagement.
Praktijkgericht leren centraal
Het programma van de opleiding is praktisch en interactief van aard. Praktijkgericht leren staat centraal. U heeft ruimschoots de gelegenheid om uw eigen vragen, ervaringen en praktijksituaties in te brengen. U krijgt hierop deskundige feedback. Om het rendement van de opleiding voor de deelnemers zo groot mogelijk te laten zijn, wordt met kleine deelnemersgroepen (5 – 10 deelnemers per groep) gewerkt. Hierdoor ontstaat een intensieve interactie tussen deelnemers onderling en met de docent. Er is gelegenheid om vragen en casuïstiek van te voren in te brengen, zodat er in het programma al rekening mee kan worden gehouden.
Doelgroep
Iedereen die onderwijs geeft, zoals docenten, leerkrachten, studenten, lio-ers, huiswerkbegeleiders en andere belangstellenden.
Deelname
Open inschrijving en in-company (maatwerk).
Deelnamekosten
Open inschrijving: € 215 p.p. (incl. opleidingsmateriaal, koffie/thee/water en inschrijfgeld).
In-company: neem contact met mij op.
Data + tijd
– Volgt nog